Antwerpsalsa

Dansen als medicijn tegen veroudering

 

Dat kruiswoordraadsels en consorten goed zijn voor hersentraining weten we allemaal maar dat ook bewegen een positieve invloed heeft op het functioneren van de hersenen is minder voor de hand liggend.

.

puzzel

.

Professor Swinnen, bewegings- en neurowetenschapper aan de KU Leuven, toonde eerder al aan dat iemand die fysiek erg actief is een brein heeft dat veel jonger is dan men op basis van de werkelijke leeftijd zou verwachten en dat mensen die weinig sporten een brein hebben dat ouder is dan het gemiddelde brein. Swinnen wil nog een stapje verder gaan hij wil onderzoeken welke soorten beweging de beste remedie zijn tegen onze verouderend brein. Dansen lijkt hem de ideale combinatie aangezien het niet enkel goed is voor de bloedsomloop maar ook mentale inspanning vraagt omdat je pasjes moet onthouden.

Dokter Swinnen heeft ook goed nieuws voor de 55 plussers onder ons. Hoewel de hersencellen van ouderen enigszins aangetast zijn, vertonen ze meer hersenactiviteit dan hun jongere collega’s bij het uitvoeren van dezelfde handelingen. Oudere hersenen maken de verminderde werking goed door een hogere graad van efficiëntie. Ze doen er wel langer over om bepaalde handelingen aan te leren, maar ze zijn in staat een grotere progressie te maken. Wie voldoende blijft trainen zou daarnaast ook zijn spiermassa en -kracht in stand kunnen houden tot zijn tachtigste. Bovendien heeft beweging ook een positieve invloed op de thymus, een klier die immuuncellen aanmaakt en dus op het afweersysteem. Bij volwassenen krimpt dit orgaan waardoor het gaandeweg minder cellen aanmaakt, maar bij de oudere sporter werkt ze nog even goed als bij een jongvolwassenen.

.

.

salsa voor iedereen

 

De laatste jaren zijn er ook al verschillende studies verschenen waaruit blijkt dat fysieke inspanning een gunstig effect heeft op het welzijn van personen die aan dementie lijden. ‘Ik ben de laatste om te zeggen dat je met fysieke activiteit alzheimer of dementie kunt genezen. Maar in afwachting van een doorbraak in de geneeskunde mogen we niet stilzitten. We hebben een goedkope “drug”. Er is niet veel voor nodig, alleen maar de wil en capaciteit om te bewegen. Farmaceutische bedrijven zullen natuurlijk geen geld steken in dit soort onderzoek, er valt niet veel mee te winnen. Maar voor de maatschappij zijn dit wel belangrijke bevindingen: door fysieke inspanningen kan de functionele onafhankelijkheid van een grote groep ouderen langer gevrijwaard worden’, besluit Swinnen.

Moraal van het verhaal? We beseffen het soms nog te weinig maar fysieke activiteit is bepalend voor de gezondheid en het onderhoud van de hersenen.